Inici campanya de Verkami: 20 anys a cop de bastó!

ATENCIÓOOOOOO!!!

La colla dels Bastoners de Sabadell iniciem demà dimecres 22 de març de 2017 la campanya de Verkami per la reparació del Rodet,

la creació d’una germaneta per aquest, per la renovació del vestuari i la compra de nous bastons!

Aquí teniu el projecte de micromecenatge descrit i podeu fer la vostra aportació clicant aquí.

Us deixem amb el vídeo resum i el projecte explicat més a baix.

 

# El projecte:

Com l’aigua fa amb els còdols, el pas dels anys ha desgastat el nostre material. Bastons trencats, camalls descosits, camises plenes de pedaços,… i el nostre estimat Rodet, el capgròs de la colla, està fet malbé.

Els Bastoners de Sabadell **fa 20 anys que ballem**, i demanem la vostra ajuda per ballar-ne 20 més, com a mínim!!

# El Rodet:

El Rodet és el capgròs de Festa Major des del 2001, que surt el primer divendres de setembre com a protagonista del seu propi concurs. Grans i petits disposen de 30 segons per fer el màxim nombre de voltes possibles sobre si mateixos mentre duen el Rodet. La persona que guanya, té la oportunitat de superar el total de voltes fetes pel guanyador de l’any anterior, aquest cop en un minut. Abans, però, tronen a la plaça unes salves de morter en honor a les voltes aconseguides la darrera edició.

Però no tot és tant bonic. A vegades, tantes voltes poden provocar un mareig, i, tot i el suport de la organització, **el Rodet pateix cops i caigudes inevitables**. Per això, i després de tants anys, cal reparar tots els desperfectes que ha anat acumulant.

 

# La germaneta del Rodet

En els quinze anys de Ball de Rodet, ens hem adonat que el capgròs no els és còmode per als més petits. De fet, el concurs va començar fent-se en horari nocturn, després del pregó, però actualment es fa a mitja tarda.
Això ha comportat un canvi de públic, facilitant la participació d’infants i deixant els adults com a espectadors.

Així doncs, volem adequar l’activitat per tots dos grups de públic, la canalla i els adults. Volem crear un nou capgròs que sigui la germana petita del Rodet, adequant la mida i el pes per als participants més petits, que tindran el seu propi concurs.

# Els bastons i el vestuari:

El ball de bastons és una dansa que prové de la pagesia medieval, i per tant, la indumentària que portem recorda a la que vestien antigament els pagesos: **roba blanca** per reduir la calor en les llargues jornades sota al sol, una **faixa** per reforçar l’esquena d’una persona que es passava tot el dia ajupida, un **mocador** penjant del coll que recollia la suor, i les **espardenyes** clàssiques de tota la vida.

Però òbviament, el ball de bastons no el feien mentre treballaven. Era una dansa que és ballava en les festes que organitzaven per celebrar que la feina s’havia acabat: verema, sega, collita, etc… i per tant, es guarnien amb uns **camalls plens de picarols** a les cames, el so dels quals, deien, espantava els mals esperits de la terra.

Els **bastons** són de fusta d’alzina tornejada, i, en el nostre cas tenim un mànec en forma d’empunyadura acabat en una petita ceba, en honor a la nostra ciutat.
El problema és que al llarg del temps hem trencat molts bastons, hem perdut picarols dels camalls, s’han perdut faixes, i s’han destenyit mocadors, entre d’altres accidents fortuïts. I ara que fem 20 anys, tocaria posar al dia i renovar el nostre vestuari i comprar bastons nous per poder seguir ballant 20 anys més!

# A què destinarem les vostres aportacions?

Així doncs, totes les vostres aportacions seran destinades als diferents projectes que us hem explicat: arreglar el Rodet, crear la Canilla, renovar el vestuari i comprar bastons nous.

# Sobre les recompenses

El clauer, l’agulla, les arrecades i el punt de llibre són objectes artesanals ambientats en el món del Ball de Bastons.

*Clauer*
*Agulla*

*Arracades*

*Got*

Els contes que oferim com a recompenses ajuden a transmetre la història del ball de bastons i animen a la població a participar d’aquesta dansa tradicional. La Caputxeta Bastonera ha estat escrit i editat per dues membres de la nostra colla! Si us en vau quedar sense el dia de Sant Jordi de l’any passat, aquesta és la vostra oportunitat!

*Petita història del Ball de Bastons*

*La Caputxeta Bastonera*

*Samarretes*

Les samarretes no només són una peça de roba, sinó que també són un testimoni dels 20 anys de la colla, totes ens han acompanyat durant un temps concret i cadascuna ha estat dissenyada segons el moment de la colla. Si en vesteixes una, seràs part de la nostra història.

*Samarreta “Els bastons ballen”*

*Samarreta “El Rodet”*

*Samarreta “Bastons en flames”*

*Samareta “10 anys de Bastoners de Sabadell”*

*Samarreta nova*

*Bossa*

La bossa és el complement perfecte per a què t’acompanyi allà on vagis, còmode i amb estil.

*Dessuadora*

Però si ets fredolic no pots deixar passar l’oportunitat de vestir amb la nostra dessuadora.

I, el plat fort, les ballades i els tallers. Passar una bona estona amb nosaltres, ballar i gaudir del Ball de Bastons.

# Calendari previst
22 de març: inici de la campanya de Verkami
1 de maig: finalització de la campanya
Maig: inici de la construcció, reparació dels capgrossos i encàrrec del vestuari i bastons i entrega de recompenses.
20 Maig: presentació dels resultats durant la nostra 20a Diada.

# + Info
Facebook
Web